Gelukkige 225ste verjaardag, Franz Schubert!

 

 

 

Op 31 januari 1797 zag de componist Franz Schubert — die postuum pas beroemd werd — het levenslicht. Opgegroeid in armoede, maar vanaf het begin in aanraking met muziek, werd zijn aanleg en talent voor het componeren al vroeg duidelijk. Hij vond dat laatste veel leuker dan op school leren. Later werd hij leraar, maar ook hier vond hij zijn vervulling niet en wijdde zich toen geheel aan het componeren. Hij schreef opera’s, missen, symfonieën, strijkkwartetten — en 270 liederen! Hij was als het ware de vader van het kunstlied, en later werd hij om die reden de “liedvorst” genoemd.

Schubert vond het waarschijnlijk erg moeilijk zichzelf “in de markt te zetten”, maar kon er net van rondkomen, en zijn vrienden hielpen hem door sociale avonden te organiseren waarop gedichten werden voorgedragen en liederen gezongen. Hier werd Schubert uitgenodigd om naar hartelust stukken voor te dragen Op deze avonden ontstonden vaak spontaan walsen en dansen, die later ook faam verwierven. Er wordt gezegd dat Schubert soms zelfs ter plekke een wals componeerde om zijn rekening bij de herbergier te kunnen betalen.

In ieder geval is het de moeite waard een Schubert-biografie te lezen! Natuurlijk weten we nog steeds niet precies hoe alles in werkelijkheid is gebeurd, maar we kunnen ons zijn specifieke situatie wel voorstellen. 

 

Een van zijn bekendste liedjes is „Die Forelle“ („De forel“). Al op niveau 2 kunnen de leerlingen dit stuk in een eenvoudige versie leren kennen, te vinden in boekje 2 van de Student Choice Series „Classic”. Verdere stukken zijn te vinden in dezelfde serie op niveau 4 en 5.