Slechts één maal in vier jaar jarig! — Gioachino Rossini

Gioachino Rossini, beroemd door zijn werk als componist van  opera’s, werd op 29 februari 1792 in Pesaro geboren als zoon van een hoornist en een zangeres. Hij kon zijn ‘echte’ verjaardag op 29 februari slechts 19 keer vieren. Toch werd hij 76 jaar. Voor zijn tijd had Rossini een lang leven!

Reeds als jong kind kreeg hij lessen in klavecimbel en viool. Rossini werd in 1806 toegelaten tot het Liceo Musicale in Bologna waar zijn eerste opera al in 1810 in première ging. Er zouden er nog vele volgen, voornamelijk geschreven in Napels. Als directeur van de twee plaatselijke operahuizen moest hij één opera per jaar componeren. Daarnaast componeerde hij zijn populairste opera De Barbier van Sevilla voor het carnavalsseizoen in Rome.

Ludwig van Beethoven, die hij in Wenen ontmoette, bezorgde hem een domper. Volgens Beethoven kon Rossini zich maar beter concentreren op komische opera’s. Serieuze muziek zou niet bij de Italianen passen en hun muzikale kennis zou daarvoor onvoldoende zijn… maar Rossini liet zich hierdoor niet afschrikken.

Rossini, die door een tijdgenoot werd omschreven als humoristisch en beminnelijk, verhuisde in 1824 naar Parijs. Hij was eerst directeur van de Italiaanse opera en werd later componist aan het koninklijke hof. In die tijd leerde hij de Franse keuken kennen en waarderen. Er wordt gezegd dat zijn lichaamsomvang het resultaat was van zijn liefde voor het eten en drinken.

Toen de koning in 1830 moest aftreden, verloor Rossini ook zijn positie. Van 1836 tot 1848 leidde hij ‘zijn’ Liceo Musicale in Bologna. Hij bleef componeren, maar nu kamermuziek of sacrale werken in plaats van opera’s. Het verhaal gaat dat hij zich vanaf dat moment nog meer aan de plezieren van zijn eigen verhemelte wijdde. Hij had een kok en kookte waarschijnlijk zelf niet zo vaak, maar hij vond het erg leuk om menu’s samen te stellen en de juiste wijn erbij te kiezen. Er zijn zelfs gerechten naar hem vernoemd, bijvoorbeeld  de Tournedos Rossini.

Veel te weinig bekend zijn Rossini’s kleine pianostukjes uit de collectie Péchés de vieillesse (De zonden van de ouderdom), waarop wij hier de aandacht willen vestigen. Er zijn meer dan 100 stukjes in een collectie van 14 delen verzameld. Ze zijn uiteenlopend van karakter en sommige hebben geestige titels als Ouf! Les petits pois (Oei! Doperwten).

Luister en ontdek in zijn muziek wervelende koks, dansende zout- en peperkorrels, luchtige mousse au chocolat of fuga-achtige achtergrondmuziek voor een diner!

In  Classics niveau 4  (Piano Adventures Student Choice Series) staat een arrangement van een ander beroemd stuk van Rossini, namelijk de ouverture Guillaume Tell. Deze is geschikt voor leerlingen van niveau 4.