Gabriel Fauré op zijn 177ste verjaardag

Gabriel Fauré, door sommigen ook de “Franse Schumann” genoemd, werd op 12 mei 1845 in Pamiers (Zuid-Frankrijk) geboren. Op tienjarige leeftijd begon hij kerkmuziek te studeren in Parijs en was hij een leerling van Camille Saint-Saëns, die slechts tien jaar ouder was. In Rennes, waar hij een betrekking als organist aanvaardde, begon hij te componeren. Hier schreef hij zijn beroemde Sonate voor piano en viool (A groot op. 13). Met dit werk brak hij door als componist. Hij verhuisde naar Parijs als organist en werd later hoogleraar compositie aan het conservatorium aldaar. Onder zijn leerlingen was Maurice Ravel. 

Zijn composities werden beïnvloed door de Duitse en Franse Romantiek, maar toch vond Fauré zijn eigen stijl. Zijn muziek wordt geclassificeerd als impressionistisch. 

Zijn expressieve pianostukken worden vaak op het podium gespeeld, maar zijn niet erg bekend.Hier is een zeer mooie opname van zijn 13 Nocturnes, gespeeld door de grote Franse pianist Érick Heidsieck:
https://youtu.be/sqw5B9B9j4M