Een groot componist met gevoel voor humor: Joseph Haydn

Op 31 maart 1732 zag Joseph Haydn het levenslicht. Zijn eerste muzikale ervaringen en lessen deed hij op bij de WienerSängerknaben en bij Carl Philipp Emanuel Bach breidde hij zijn compositievaardigheden uit. Vervolgens werd hij in Eisenstadt benoemd tot kapelmeester aan het hof van Prins Esterhazy. Hij bleef 30 jaar trouw in dienst en daar ontstond het grootste deel van zijn beroemde symfonieën, opera’s en pianowerken.

In onze tijd zouden we Joseph Haydn ook een ‘influencer’ noemen vanwege zijn vriendschap met W.A. Mozart die hij muzikaal inspireerde. Mozart zou hem dan ook liefdevol “Papa Haydn” hebben genoemd.

Haydn stond bekend om zijn humor. Zo droeg hij op een keer bevriende musici op om ’s nachts tegelijkertijd op straat muziek te maken. Een andere keer wekte hij met een plotselinge paukenslag vermoeide luisteraars tijdens een concert. Hij liet Prins Esterhazy op muzikale wijze merken dat zijn musici en hijzelf vakantie verdienden. Ze verlieten tijdens een uitvoering één voor één de zaal waardoor de muziek steeds zachter klonk en uiteindelijk geheel verstomde.

Haydn komt regelmatig aan bod in het Lesboek Niveau 2 van Piano Adventures.